ROUX-EN-Y GASTRİK BYPASS

ROUX-EN-Y GASTRİK BYPASS

Rouxen – Y Gastrik Bypass hem obezite cerrahisinde hem de metabolik cerrahide uygulanan bir operasyondur. İki aşamadan oluşur. İlk önce yemek borusu ile bağlantı olan 30 mililitrelik küçük bir mide poşu oluşturulur. İnce bağırsaklar oluşturulan mide poşuna rahat ulaşacak noktadan ayrılarak, alt ince bağırsak kısmı yukarı çekilerek oluşturulan yeni mide poşuna bağlanır. İkinci aşamada ayrılan ince bağırsağın üst kısmı , mideye bağlanan bağırsağın 150.cm ine bağlanır. Operasyon kapalı (laparoskopik) yöntemle yapılmaktadır.

Oluşturulan mide poşu küçük olduğu için günlük yiyecek ve buna bağlı kalori alımı kısıtlanır. Uygulanan bu bariatrik ve metabolik cerrahi tipinde ince bağırsağın belirli bir kısmı atlandığı (bypass) için yiyeceklerin sindirime uğrayıp , emildiği toplam bağırsak uzunluğu kısalır; böylece emilim bozukluğu yaratılarak vücuda alınan kalori ve yağ miktarı azaltılır. Oluşturulan yeni sindirim yoluna bağlı olarak salgılanan birtakım bağırsak hormonlarının miktarı değişerek, açlık baskılanır, hastada doygunluk hissi sağlanır ve şeker metabolizması düzenlenerek tip- 2 şeker hastalığı geçirilir. Bu bariatrik prosedürle hastanın fazla kilosunun %60-80 ini verme ihtimali vardır. Revizyon cerrahisinde de sıklıkla kullanılmaktadır.

WhatsApp chat